május 28, 2014

Alacsony energiafelhasználású ház

Első családi házam építése előtt sokat töprengtem, mi a legfontosabb elvárás a leendő házunkkal kapcsolatban? Szép, divatos ház legyen? Olcsón kivitelezett, de megbízható? Alacsony rezsi költségű ház?

Igen, ez utóbbi fogott meg. Alacsony fűtési és meleg víz előállítási költséggel egy komfortos lakhely megteremtése és egyszer valamikor teljesen függetleníteni magunkat az energiaszolgáltatóktól. Nem feltétlen passzív házban gondolkodtam (már csak amiatt sem, mert kandallót is szerettünk volna, és ugyebár passzív házba „nem fér” bele a kémény). Tehát a voksomat egy „PASSZÍV HÁZ KÖZELI”, azaz alacsony energiafelhasználású építési mód mellett tettem le.

Látványterv (Medium)

Kivitelezési munka-költségekről alább nem írok, mert helye (ismerőse) válogatja. Véleményem szerint az alább bemutatott rendszernek meghatározó szerepe lehet a jövő építészetében, nem csak, mint építőanyag, de mint egy minden szempontból átgondolt alternatíva napjaink energiatudatos építkezőinek. Alkalmazása során nagyságrendi különbséget érhetünk el az energiafelhasználásban a hagyományos építőanyagokkal szemben.

1. Anyagfelhasználás

Passzívház hallatán mindenki jóval drágább építési költségekben gondolkodik, pedig csak kis odafigyelés és a korszerű anyagok ismerete / megismerése szükséges mindehhez.

Tégla + markáns 15 cm szigetelés – U (hőátbocsátási értéke) = 0,3 W/m2K

Amiből én építettem – falazó zsalu elemek  – U = 0,09 W/m2K

Pár szóban összefoglalnám ennek az anyagnak a jellemzőit: (gyártók: Prokoncept, IsoteQ, stb)

Az elem egy 100 x 25 x 40 cm (szél x mag x vastagság) polisztirol (EPS) építőelem. Gyakorlatilag két hőszigetelő lap mereven összekötve. Alapanyaga a Neopor, a BASF szabadalma, amelyet külföldi országok több évtizede használnak. A polisztirol szemcsék között lévő grafit részecskék révén 20%-kal jobb a hőszigetelő képessége, mint a hagyományosan ismert polisztirolnak. A grafit szemcsék ún. „hő tükörként” viselkednek, növelve a szerkezet hőszigetelési hatékonyságát.

New PictureNew Picture (1)

Maga az építőelem (falazó elem), olyan építkezés során bennmaradó hőszigetelő zsaluelem, melyet betonnal öntenek ki. Így egy lépésben egy kívül-belül hőszigetelt, merev szerkezetet kapunk. A rendszer LEGO módjára könnyen és rendkívül pontosan építhető, ráadásul egy lépésben oldjuk meg a szerkezetépítést valamint a tökéletes, hőhídmentes hőszigetelést is. A falakon nedvesség lecsapódás illetve penész soha nem fog megjelenni.

Kivitelezése gyors és tiszta, szerkezetileg rendkívül masszív, földrengés és árvízálló építési rendszert biztosít (kb. 5x jobb a földrengések elleni védelemben, mint a hagyományos téglaépítésű házak). A fenti építési mód bármilyen más rendszerrel könnyedén házasítható.

Amennyiben a hagyományos építőanyagokkal szeretnénk ezt a hőszigetelési értéket elérni, körülbelül dupla költséggel számolhatunk, hiszen hagyományos házak esetén a külső falra fel kell tenni még a szigetelést is. Tehát ezzel már meg is válaszoltunk egy fontos kérdést. Emellett a kivitelezés időtartama rövidebb is.

New Picture (2) New Picture (3)

Az így épített házak kellemesen melegek télen, nyáron viszont hűvösek a kétoldali szigetelésnek köszönhetően.

További előnyök:

  • Ennek a rendszernek az alkalmazása során további lakóteret is nyerünk. Pl. 40 cm-es elem használatával kb.7-12 m2-t is nyerhetünk (40cm-es elem = 60 cm téglafal + 10 cm hagyományos szigetelés). Ez akár egy további helységet is jelenthet átlagos alapterületű házak mellett.
  • Környezetbarát, nem allergén, nincs káros kisugárzása. A NEOPOR polisztirol biológiailag semleges, szervezetre ártalmatlan. Pl. polisztirol tálcára csomagolják az élelmiszerek nagy részét is. Allergiásoknak a legjobb választás. Használata során a penészgombák kialakulása teljes mértékben elkerülhető.
  • Kellemes közérzetet biztosít, nincsen huzathatás (nem húz a fal, mert nincsenek hideg-meleg pontok).
  • Gyors építkezés. Egy szint falazása 2-3 nap alatt elkészülhet. Az elemek könnyedén vághatóak. A gépészeti elemek, elektromos vezetékek könnyedén falba illeszthetőek egy hő-kés alkalmazása segítségével. Az építkezés tiszta, zaj és kvázi hulladékmentes marad.
  • Időtálló szerkezet. Laborban elvégzett öregedési tesztek (100 év szimulációja) sem mutattak ki anyagromlást. A kettős szigetelésnek köszönhetően a vázszerkezet mindig védett marad az időjárás viszontagságai ellen, ezért a falazatunk hosszú időn át masszív, merev szerkezet marad.

2. Alkalmazott fűtési rendszer

Manapság legtöbben „gáz bevezetés + kazán” megoldásban gondolkodnak. Én úgy ítéltem meg, hogy a gáz (és minden általában földből kinyert hasonló nyers energiahordozó) elérése véges, és olyan megoldással szerettem volna megoldani fűtésemet, amelynek energiaigénye úgymond mindig is elérhető marad. Ez a villamos áram. Ezt ma nagyon sok módon, hagyományosan és egyre inkább megújuló energiákkal állítják elő, de a lényeg: ez mindig is lesz, míg az ember a Földön él.

Tehát levegő-levegő hőszivattyút választottam, amely leginkább egy klíma-egységre hasonlít (lehetett volna –általában mindenki által jobban ismert” föld-hőszivattyú is, de ennek bekerülési összege kb. 3-4x többe kerül).

Egy levegő-levegő hőszivattyú összehasonlítva egy korszerű „gázkazános” fűtéssel, akkor a gázbevezetés költsége + kondenzációs kazán + kémény + egyéb körülbelül árban megegyező vagy csak némileg több. Viszont üzemeltetése során nincs káros anyag kibocsátás, nincs függésem a gázszolgáltatótól, és egyszer magam is megtermelhetem ennek az elektromos villamos energia-igényét, pl. napelem segítségével.

Házam kb. 150 m2 alapterületű és éves fűtési + meleg víz előállítási költsége 40-55.000 Ft.

A helységek fűtése fal és mennyezet fűtöttek, az előremenő fűtési meleg víz hőmérséklete ~28C°. A helységek a falfűtés adta komfort érzet miatt kb. 22-23 fokon üzemeltethetők 24-25 fokos hőérzet mellett.

New Picture (5)

Forrás: A szerző okleveles gépészmérnök

Vélemény, hozzászólás?